Rome van stad tot rijk
Het meer waarschijnlijkere verhaal van het ontstaan van de stad Rome
Het begon allemaal met kleine nederzettingen op de 7 heuvels rond de Tiber. De nederzettingen werden tussen de 10e en de 4e eeuw voor Christus een ommuurde stad genaamd Rome.

De zeven heuvels waar de stad Rome begon. Aan de linkerkant zie je de rivier de Tiber.

De groei van het Romeinse Rijk.
van koninkrijk tot wereldmacht
Stadstaat:
Van 753 voor Christus tot 509 voor Christus was het Romeinse Rijk een koninkrijk. Ook wel een stadstaat genoemd. Dat is een stad die de baas is in de stad zelf en het gebied eromheen.
Alles wat we nu weten over het koninkrijk is grotendeels gebaseerd op legendes. Wat we wel weten is dat bij een koninkrijk de macht wordt doorgegeven aan de nakomelingen, of hij wordt overgenomen door iemand die koning wil worden.
Romeinse Republiek:
Tot 27 voor Christus kwam het tijdperk van de consuls. Mannen die erg machtig waren. Ze waren altijd met zijn tweeën en ze werden gekozen door de senaat. De senaat (alle senatoren.) waren 100 mannen die beslissingen maakten over het rijk en wetsvoorstellen mochten doen.
De consuls konden een wet waar de meerderheid het mee eens was tegenhouden. Dit deden ze met hun vetorecht. "Veto" betekend "ik verbied". Pas als er een andere consul kwam werd er nog eens gekeken naar het wetsvoorstel. Bepaalde regels worden nog steeds gebruikt.
Romeinse Keizerrijk:
Tot 330 was het één rijk bestuurd door één keizer. Dat betekent dat hij in principe alleen regeert maar dat de senaat nog steeds wel bestond. Van 330 tot 395 waren het al twee delen van één rijk: het West- en Oost Romeinse Rijk met twee keizers.
Vanaf 395 splitste het grote rijk definitief in tweeën toen Constantijn aan de macht kwam in het oostelijk deel van het Rijk. Hij stichtte een nieuwe hoofdstad in het oosten: Constantinopel. Dat is tegenwoordig Istanboel. Het rijk zelf heette het Byzantijnse Rijk, dit bleef bestaan tot 1453.
In het oosten gaat het goed met het volk: mensen gaan betaald het leger in Dus het leger is sterk. Maar in het westen gaat niemand het leger in, het westen wordt aangevallen door de Germanen. Omdat ze daar maar een klein leger hebben wordt het westen overgenomen door de Germanen, en is het afgelopen met westelijk deel van het Romeinse Rijk.

Links het west Romeinse Rijk en rechts het oost Romeinse Rijk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb